Ēdināšana slimnīcā
Bērnu slimnīcā piedāvā pacienta vecumam un individuālajam veselības stāvoklim atbilstošas daudzveidīgas maltītes trīs reizes dienā (brokastis, pusdienas un vakariņas).
Bērnu slimnīcā piedāvā pacienta vecumam un individuālajam veselības stāvoklim atbilstošas daudzveidīgas maltītes trīs reizes dienā (brokastis, pusdienas un vakariņas).
Slimnīcas ēdienkarti ir izstrādājis uztura speciālists. Vispārējās diētas maltītē tiek iekļauti zivju, gaļas un piena produkti, kā arī augļi un dārzeņi. Tā sastāv no 10-15% olbaltumvielu, līdz 35% tauku un 45-60% oģļhidrātu, un pacienti diennaktī saņem individuālajai situācijai atbilstošu kilokaloriju daudzumu. Nepieciešamības gadījumā ēdinu pasniedz arī sablenderētu, bet situācijās, kad dažādu iemeslu dēļ bērns neēd vai nevar ēst Vispārējās diētas ēdienkartē iekļautos produktus, ēdienkarte tiek atbilstoši pielāgota. Katram pacientam piemērojamo diētu nosaka ārstējošais ārsts.
Mūsu slimnīcā ir septiņas dažādas diētas un katrai no tām ir piešķirta sava burtu identifikācija, kuru uzraksta uz slimnīcas termokastes, kurā tiek piegādātas maltītes:
- V - vispārējā diēta
- S - saudzējošā diēta
- N - diēta ar paaugstinātu olbaltumvielu daudzumu
- C - celiakijas diēta
- D - diabēta diēta
- M - mammu diēta
- SMIX - saudzējošās diētas blenderētā forma.
Ar ēdienkartēm var iepazīties šeit:
1_NED_ĒDIENKARTE_082024.pdf
2_NED_ĒDIENKARTE_082024.pdf
Ēdienreižu grafiks | |
---|---|
Brokastis | Plkst. 8.30-9.30 |
Pusdienas | Plkst. 12.30 - 13.30 |
Vakariņas | Plkst. 17.00 - 18.00 |
Lūgums uz slimnīcu līdzi paņemt dakšiņu un ēdiena trauciņu gadījumiem, ja vēlaties ēdienu paglabāt un ēst vēlāk. Slimnīcas izsniegtās termopaplātes ar ēšanas piederumiem būs jāatgriež tad, kad tām ierodas pakaļ.
Maltītes tiek gatavotas tikai no svaigiem, pēc iespējas Latvijā audzētiem un ražotiem produktiem, sadarbojoties ar vietējiem pārtikas ražotājiem, audzētājiem un tirdzniecības veikalu tīkliem. Lai pastāvīgi uzlabotu ēdināšanas kvalitāti, ik dienas tiek veikta pacientu aptauja.
Kopš 2020. gada Bērnu slimnīcā notiek kustība “Ēstprieks” – veselīga uztura veicināšanas projekts. Tā galvenais mērķis ir slimnīcā piedāvāt bērniem saprotamu, pievilcīgu un garšīgu ēdienu, tādējādi ar veselīga uztura palīdzību atbalstot veiksmīgu veseļošanās procesu. Projekta ietvaros notikusi slimnīcas virtuves pārbūve un izstrādāta jauna ēdienkarte, kas arvien tiek pilnveidota, balstoties pacientu un viņu pārstāvju atsauksmēs.
Ja Jums rodas jautājumi vai uzskatāt, ka nepieciešamas izmaiņas pacientam nozīmētajā diētā, aicinām to pārrunāt ar ārstējošo ārstu vai nodaļas virsmāsu. Tāpat nepieciešamības gadījumā iespējama konsultācija ar uztura speciālistu.
Stājoties stacionārā, kamēr slimnīcas darbinieki apstrādā datus, lai parūpētos par visatbilstošāko diētu, par pirmo bērna ēdienreizi jāparūpējas vecākiem. Turpmākās ēdienreizes pacientam nodrošinās slimnīcas virtuve.
Ierodoties slimnīcā neparedzēti Neatliekamās medicīniskās centrā (NMC), bērns tajā var uzturēties līdz 24 stundām, kamēr tiek pieņemts lēmums par viņa stacionēšanu tālākai ārstēšanai slimnīcā vai došanos mājup. Ja bērns NMC dienas laikā (8:00 – 22:00) atrodas ilgāk par divām stundām, slimnīca pacientam var piedāvāt vieglu maltīti. Ja bērns netiek stacionēts, vecāki pēc vēlēšanās maltīti, uzkodas un dzērienus var iegādāties Narvese kioskos, kafejnīcā vai slimnīcā esošajos ēdienu automātos. Savukārt, ja bērns tiek stacionēts, viņam piemērotu ēdināšanas plānu nozīmēs ārstējošais ārsts. Ja pacientam paredzēta operācija, pirms tās nedrīkst ne dzert, ne ēst.
Slimnīca atbalsta dabīgu mazuļu ēdināšanu: sākot ar nākamo dienu pēc iestāšanās, bezmaksas ēdināšana trīs reizes dienā tiek nodrošināta arī māmiņām, kuras baro bērnu ar savu pienu un atrodas pastāvīgā klātbūtnē bērnam vecumā līdz vienam gadam.
Atsevišķi piesakoties, slimnīcas virtuves piedāvāto ēdienu ir iespējams iegādāties arī vecākiem (EUR 2,50 par brokastīm, EUR 4,50 par pusdienām, EUR 4,50 par vakariņām vai EUR 9,00 dienā). Lūdzam par šo iespēju interesēties pie nodaļas māsām.